Ympäristölupa

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttaville toiminnoille tarvitaan ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Näitä toimintoja ovat esimerkiksi metsä-, metalli- ja kemianteollisuus, energiantuotanto, eläinsuojat ja kalankasvatus.

Ympäristöluvassa voidaan antaa määräyksiä mm. toiminnan laajuudesta, päästöistä ja niiden vähentämisestä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on muun muassa, että toiminnasta ei saa aiheutua terveyshaittaa tai merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa.

Lisätietoja ympäristölupa-asioista saatte alueen ympäristönsuojeluviranomaiselta sekä ympäristöhallinnon verkkopalvelusta. Lupahakemuslomakkeet ja ohjeet löytyvät alla olevasta ympäristöhallinnon verkkopalvelusta:

Ympäristölupahakemuslomakkeet, niiden toimialakohtaiset liitteet sekä täyttöohjeet

Lupakäsittelyn vaiheet

Ympäristölupahakemus tehdään ympäristönsuojelulaissa tai edelleen -asetuksessa määrätylle lupaviranomaiselle eli aluehallintovirastolle tai kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Keski-Savon ympäristötoimen kunnissa ympäristölupahakemuksen ratkaisee Keski-Savon ympäristölautakunta.

Ympäristölupaviranomainen tiedottaa hakemuksesta kuulutuksella. Viranomaiset antavat hakemuksesta lausunnon. Asianosaiset saavat tehdä muistutuksia ja hankkeen vaikutusalueen asukkaat voivat esittää asiasta mielipiteensä.

Kuultuaan lausunnoista ja muistutuksista hakijaa lupaviranomainen tekee asiassa päätöksen.

Lupahakemuksen käsittelystä peritään hakijalta maksu.