
Ympäristölupa saa rinnalleen helmikuun alusta tulevan ilmoitusmenettelyn. Uusi ilmoitusmenettely siirtää mm. useimpien eläinsuojien lupaprosessin aluehallintovirastolta kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja tiivistää käsittelyajan 120 vuorokauteen.
Ympäristönsuojelulain mukainen yleinen ilmoitusmenettely on lupamenettelyn kaltainen menettely, joka koskee tiettyjä, vähäisiä ympäristövaikutuksia aiheuttavia toimintoja. Toiminnan ilmoitusvelvollisuudesta säädetään ympäristönsuojelulain 115 a §:ssä ja ilmoituksenvaraiset toiminnat on lueteltu lain liitteessä 4. Ilmoitusmenettelyn piiriin tulevat
- eläinsuojat,
- sahat, varikot, eläintarhat ja huvipuistot,
- kemikaalivarastot,
- pienimuotoinen koneellinen kullankaivuu (ymparisto.fi),
- elintarvike- ja rehuteollisuus ja
- vähäiset ampumaradat.
Ilmoitus toimitetaan toimivaltaiselle viranomaiselle, joka on yleisessä ilmoitusmenettelyssä lähes aina kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Aluehallintovirasto käsittelee ainoastaan suurempien kemikaalivarastojen (varastointitilavuus vähintään 1 000 m3 mutta alle 50 000 m3) ja pienimuotoisen koneellisen kullankaivuun ilmoitukset. Viranomaisten toimivaltajaosta on säädetty YSL:n 115 a §:n 3 ja 4 momentissa.
Ilmoituksen täydentäminen ja ilmoituspäätös
Asian nopeaa käsittelyä viranomaisen puolelta edesauttaa selkeä ja mahdollisimman täydellinen ilmoitus.
Jos ilmoitus on puutteellinen, sitä voi täydentää yhden kerran viranomaisen asettamassa määräajassa. Jos ilmoitusta ei täydennetä asetetussa määräajassa tai ilmoitus on edelleen puutteellinen täydentämisen jälkeen, ilmoitus jätetään tutkimatta eikä toimintaa saa aloittaa. Toiminnanharjoittaja voi tarvittaessa jättää uuden, edelleen täydennetyn ilmoituksen viranomaiselle, jolloin 120 vuorokauden määräaika alkaa kulua alusta.
Ilmoitusmenettely käytännössä
Eläinsuojien ilmoitusmenettely muutoksia
Viljelijän näkökulmasta uudistuksia on käsittelyajan lisäksi se, että ennalta on tiedossa myös investointia koskevat keskeiset ympäristönsuojeluvaatimukset, esimerkiksi rakennettavan tuotantorakennuksen tai lantalan vähimmäisetäisyydestä naapureihin. Vaaditut etäisyydet on määritelty etukäteen asetuksen liitteessä. Etäisyyteen vaikuttavat mm. eläinlaji, eläinmäärä, lannankäsittelyjärjestelmä ja hajuhaittaa vähentävät tekniikat.